Bine te-am găsit!
Fiecare dintre noi avem o întreagă armată de convingeri, nu? Cele mai uzuale convingeri, după parerea mea, sunt cele care generalizează. Adică ceva de genul: „Toți oamenii…”, „Toate femeile…”, „Toți bărbații…”, „Toți politicienii…”, și așa mai departe. La mică distanță de ele sunt cele care încep cu „Trebuie să…”, „Nu trebuie să…”. Știai că toate aceste convingeri îți influențează viața în mod diferit, și că există unele care sunt extrem de periculoase, ale căror efecte negative se pot menține ani sau zeci de ani de zile…?
Despre aceste convingeri distrugătoare o să-ți scriu astăzi. Dacă după ce citești acest articol, o să îți descoperi și tu câteva și o să fii măcar conștient că le ai, va fi pentru tine un progres imens.
Fără altă introducere, îți prezint „convingerile-etichetă”, cum le numesc eu. Adică sunt acele convingeri care încep cu „Eu sunt…” și se pot continua cu o varietate mare de cuvinte cu sens negativ, cum ar fi: „un prost, un idiot, un om slab, un ipocrit, un incapabil, un laș, un fraier”, etc. Mai poți completa tu cu ce îți vine în minte. Au fost momente în viața ta când ai gândit despre tine ceva de genul „Eu sunt…” urmat de cuvinte cu conotație negativă? Au fost multe asemenea momente, sau mai puține? Îți mai amintești ce ai simțit când ai avut astfel de gânduri la adresa ta? Bănuiesc că ai simțit senzații nu tocmai plăcute…
Aceste convingeri se numesc în NLP „convingeri de tip judecată”. Și apar, așa cum le spune și denumirea, în urma unei judecăți emise de cineva. Adică cineva, la un moment dat, a afirmat acel lucru. Interesant este că aceste judecăți provin din două surse:
- Ori ne lipim singuri eticheta pe frunte, în urma unor acțiuni pe care le facem. De exemplu, poate într-o anumită situație reacționăm într-un mod care nu ne mulțumește, și atunci gândim cam așa: „N-am știut astăzi să îmi susțin punctul de vedere în fața șefului meu, sunt un incapabil”. Sau: „Nu am avut curaj să-i spun ce am avut de spus, sunt un laș”. Cu cât ai mai multe situații în viață care să-ți confirme această judecată pe care o faci la adresa ta, cu atât mai mult, judecata pare mai adevărată și convingerea se întărește si prinde putere.
- O a doua sursă de unde ne alegem cu astfel de judecăți sunt cei din jurul nostru. Adică ne lipește altcineva din jur eticheta pe frunte, și noi n-o mai dezlipim. Pentru că nu ne cunoaștem pe noi foarte bine (aș îndrăzni să spun, câteodată, mai deloc), avem tendința să-i credem pe cei din jur, cu atât mai mult cu cât acele persoane sunt importante în viața noastră. De la părinți „importăm” cele mai multe asemenea judecăți, și acestea au și cel mai mare impact pentru noi, chiar dacă uneori nu recunoaștem acest lucru. Apoi de la partenerul de viață mai pot veni o serie de judecăți, de pe la prieteni, etc. Mai nou, vin spre noi judecăți și din cărți și articole!!
De ce sunt atât de periculoase aceste judecăți la adresa propriei persoane? „Etichetele”, cum le spun eu. Pentru că ele acționează la nivel de IDENTITATE. Uite, fă chiar acum un mic experiment: spune cu voce tare: „Eu sunt…” și prenumele tău. „Eu sunt Iulia”…când spun această propoziție, numele meu are o rezonanță profundă pentru mine, pentru că „eu sunt…”, adică acel nume al meu rezonează în fiecare celulă din corpul meu. Am pus semnul = între mine și numele meu. Dacă ești puțin atent, vei observa cât de legat ești și tu de prenumele pe care îl porți, și care te reprezintă. Acum gândește-te că atunci când prin minte îți trece un gând tip judecată (etichetă) la adresa ta, care începe cu „Eu sunt…” și continuă cu cuvinte cu conotație negativă, tu pui practic semnul = între tine și acel cuvânt. Te identifici cu el, și acel cuvânt ajunge să vibreze în toate celulele tale, la fel cum vibrează prenumele pe care îl porți. În exemplul de mai sus, cel care nu avea curaj să spună șefului ce are de spus, a gândit că este un laș, și a pus semnul = între el și un laș. Îți poți închipui ce simte o persoană care se consideră un laș? Probabil simte dezamăgire, tristețe, durere…și având aceste sentimente negative, cum crezi că se va comporta această persoană la următoarea întâlnire cu șeful? Ce șanse are să aibă inițiativă și să facă acțiuni curajoase dacă pe el este lipită eticheta cu „laș”? Foarte slabe…minime chiar. Și această persoană are toate șansele să se comporte în continuare ca un laș, nu numai la muncă, ci poate și în celelalte domenii ale vieții lui (familie, relații, etc.). Până ce nu își va dezlipi eticheta de pe frunte, se va comporta conform identității de laș.
Dacă ți-ai descoperit și tu una sau mai multe etichete de genul acesta, am o veste bună și una mai puțin bună pentru tine. Vestea mai putin bună este că acest tip de convingeri sunt foarte greu de schimbat. Cu cât ai convingerea de mai multă vreme, cu atât este mai greu să scapi de ea. Vestea bună este că…și eu am o asemenea convingere cu care încă mă mai lupt câteodată, și am intenția să descopăr curând care este modul în care o pot face să dispară definitiv din mintea mea, și să dispară și efectele ei negative din viața mea. Iar când o să descopăr rețeta prin care se sparg definitiv aceste convingeri-etichetă, o să ți-o dezvălui și ție.
Până atunci, îți pot spune o rețetă care te ajută să te ferești de acum încolo de aceste „etichete”. Reiau exemplul de mai sus, cu persoana care nu a avut curaj să spună șefului ce avea de spus. Cum ar fi dacă în loc să gândească: „Sunt un laș”, ar gândi „M-am comportat ca un laș”? Aparent nu este o mare diferență, dar în esență, diferența este uriașă între cele două gânduri. Faptul că acea persoană nu a putut să spună ce avea de spus șefului reprezintă un comportament pe care l-a avut într-un anumit moment precis. Adică în ziua de miercuri, la ora 10,45 când s-a întâlnit cu șeful ei, persoana nu a putut să spună ce avea de spus. Însă vine și ziua de joi…când persoana respectivă are o nouă șansă să dea ochii cu șeful ei, și să se comporte într-un mod curajos și îndrăzneț. În momentul în care îți dai seama că acea judecată este valabilă pentru un singur moment din viața ta, poate pentru 5-10 minute cât ai vorbit cu șeful, vezi automat posibilitatea ca mâine să te comporți altfel. Da, în acele 10 minute te-ai comportat ca un laș, prost, idiot…etc., însă nu extinde aceste judecăți peste toată viața ta, peste toată ființa ta. Dacă le extinzi și pui eticheta, automat te vei comporta de acum încolo ca un laș, și nu vei mai vedea posibilitatea și șansa pe care o ai mâine. E atât de simplu…doar nu lipi acea etichetă pe tine, și vei avea din nou speranța că data viitoare te vei comporta altfel, așa cum îți dorești să te comporți. Acele 10 minute când poate te-ai purtat cum nu ți-ai dorit, nu-ți definesc întreaga ta identitate și viață.
Așadar… evită etichetele negative cât poți de mult, elimină-le din viața ta de tot, dacă e posibil. În primul rând fii atent la tine când emiți judecăți de tipul acesta despre tine, și fii foarte atent la ce judecăți emit alții despre tine. Nu mai permite nimănui…insist, NIMĂNUI, să îți lipească etichete negative pe frunte. Răspunde-le frumos, cu un zâmbet asortat…”poate în momentul x m-am comportat ca un… însă asta nu înseamnă că data viitoare nu voi face altfel. Deci nu accept eticheta, și n-o consider adevărată”.
În curând o să încep o serie lungă de articole în care o să îți arăt cum îți poți schimba și tu convingerile care te limitează. Sper să găsesc curând chiar și rețeta pentru a sparge aceste convingeri tip judecată sau etichetă, care sunt cel mai greu de distrus.
Dacă vrei și alte resurse utile pentru tine, caută aici!
Cu prietenie,
Iulia Stanciu
Business Coach