În acest articol o să vă prezint o experiență trăită de mine cam acum vreo două luni, care mi-a schimbat complet modul în care mă raportez la diversele frici pe care și eu le am. Sper ca povestea mea să fie pentru tine o sursă de inspirație, și să realizezi și tu cât de multe lucruri pierzi în viață dacă trăiești cu frică.
Colegei i-a plăcut mult această ședință de coaching. Se vedea clar că nu mai este atât de agitată pe subiectul workshop-ului. Eu pe de altă parte, cu mintea mea de om pragmatic, încercam să înțeleg…cum este posibil ca în starea normală în care suntem toți în decursul unei zile, să fii atât de speriat și să ai atât de puțină încredere în tine, și într-o stare de relaxare, în care subconștientul este mai activ, să dispară efectiv toate aceste frici, și să rămână în locul lor o mare încredere că totul va fi bine.
M-am gândit mult la această ședință de coaching. Am văzut în acea seară atât de clar cum o persoană poate avea în interiorul ei toate resursele de care are nevoie pentru un anumit proiect. Însă din cauza fricilor imaginare, a „fantomelor” pe care le creează mintea conștientă, pur și simplu, acea persoană ajunge să nu își mai găsească resursele. Dacă te gândești în cea mai mare parte a timpului la toți acei „dar dacă…” ce îți vin în minte, nu mai există suficient timp să te gândești și la resursele pe care le ai pentru a-ți îndeplini scopul.
Mai am și eu momente în care îmi apar frici imaginare. Însă, acum, pur și simplu nu le mai dau atenție. Analizez bine în momentul în care decid să fac vreo acțiune. Iar după ce iau o decizie, și sunt convinsă că acea decizie este bună pentru mine, nu mai ascult fricile. Le simt prezența, însă nu mai gândesc în termeni de „dar dacă…”. Și astfel, am observat că, într-adevăr, apar și resursele. Îți dau un exemplu concret. Recent, am hotărât să particip la un curs de public speaking. Intenționez să îmi mai depășesc o limită, care spune că eu nu pot face așa ceva. După ce m-am înscris, am început să mă gândesc, la fel ca și colega de la coaching: „Oare ce mi-a trebuit mie curs de public speaking?? Va fi foarte greu, mă voi simți inconfortabil, nu voi reuși să vorbesc liber”….etc, etc. Mi-am amintit de ședința de coaching despre care ți-am povestit mai sus, și m-am liniștit instant. Sunt doar „fantome”, atâta tot, mi-am zis. Nu e vreun pericol real.
Au trecut câteva zile în care nu m-am mai gândit deloc la ce ar putea merge rău la acel curs. Și așa, pur și simplu, într-o zi, mi-am amintit de ceva. De un curs de formator pe care l-am urmat acum doi ani, și în care a trebuit să vorbesc în fața a 15 persoane. Eram îngrozită de-a dreptul, pentru că eu nu mai vorbisem în viața mea unui grup de oameni. Însă atunci, m-am surprins având o fluență foarte bună în vorbire, și m-am simțit foarte bine în fața acelui grup. Uitasem de acest aspect…însă cumva, de prin colțurile subconștientului meu, mi-a revenit în memorie. Este exact resursa de care aveam nevoie pentru a aborda cu încredere cursul de public speaking. Nu știu dacă mi-aș fi amintit de acest moment, atâta timp cât mintea mea ar fi continuat să stea ocupată și să se concentreze pe „dar dacă…”
Acesta este primul meu articol. Îți dai seama că aștept cu nerăbdare și cu multe emoții, un feed-back de la tine. Bun, rău, dar feed-back să fie. Mi-ar face plăcere să aflu dacă ți-a fost de folos în vreun fel acest articol, dacă te-a ajutat într-o oarecare măsură să îți poți controla și tu „fantomele” fricilor imaginare. Îți poți închipui măcar pentru un minut, cum ar fi viața ta fără puterea acelor gânduri care încep de regulă cu „dar dacă…”?
Dacă vrei și alte resurse utile pentru tine, caută aici!
Cu prietenie,
Iulia Stanciu
Business Coach