Bine te-am găsit!
Azi e despre veniturile pasive…acest vis atât de îndepărtat și imposibil pentru unii, și atât de real pentru alții…
Într-o zi, am pus o întrebare pe grupul meu de Facebook:
➡️”Dacă orice ar fi posibil, din ce ți-ai dori să câștigi bani?”
Bineînțeles, invariabil, majoritatea răspunsurilor au venit rapid: “Din venituri pasive!!”
Cu alte cuvinte, foarte mulți oameni își doresc să le vină banii pur și simplu, și să nu muncească pentru ei…dacă se poate deloc.
Toate bune până aici (relativ…)
Dar…există un mare “DAR”, legat de veniturile pasive.
Poate o să crezi că scriu lucruri banale, sau super simple.
Însă, de cele mai multe ori, întoarcerea la simplitate este cheia.
Cum se obțin aceste mult dorite venituri pasive?
Făcând ceva pentru ele. Trecând la acțiuni concrete, pentru a-ți crea fluxuri de venituri pasive.
Dacă doar visezi la veniturile pasive, o să rămâi cu…visarea.
Ca să înțelegi mult mai clar ce îmi doresc eu să-ți transmit, hai să luăm pe rând cele mai cunoscute surse de venit pasiv, și să le analizăm.
➡️Veniturile din chirii – pentru ca să le obții, e necesar poate să economisești, poate să câștigi ceva mai mult, să-ți faci un plan de a cumpăra un imobil în scop investițional și apoi să treci efectiv la acțiune…cumperi imobilul, cauți chiriașul, etc.
Poate gândești acum că în România, cei mai mulți abia își permit să cumpere o locuință, și aceea cu credit…
Da, într-adevăr, pentru unii, această variantă de venit pasiv poate fi relativ dificil de pus în practică…dar nu imposibil.
Să vedem și alte surse:
➡️Veniturile din vânzarea de cărți sunt pasive. Scrii o carte odată, și o vinzi de “n” ori.
Nici această variantă nu este pusă în practică de foarte multă lume. De ce? Am aflat și eu unele motive:
- “De ce să scriu cărți dacă majoritatea oamenilor nu aplică ce citesc?”
- “Cine o să citească ceea ce scriu eu? Sunt și așa foarte multe cărți deja tipărite!!”
- “Nu știu despre ce să scriu…”
- Și așa mai departe.
Toate acestea sunt doar blocaje mentale, credințe limitative, care te…limitează, așa cum le spune și numele.
Care ar fi modul corect și sănătos de gândire?
“Da, îmi doresc să scriu o carte. O să caut acel subiect și acel domeniu în care într-adevăr pot oferi ceva valoros celor din jur. Doar de mine depinde să scriu cartea în asemenea fel încât cel care o citește, să și aplice!!”
Bineînțeles…că e ceva de muncă până găsești subiectul, domeniul, până scrii cartea și îi faci lansarea și marketingul. Însă, dacă îți dorești venituri pasive, aceasta e încă una din căile de a le obține.
La capitolul acesta, al cărților, aș putea include și cărțile electronice, E-book-urile, audiobook-urile. Pe lângă toate acestea, mai există și cursuri înregistrate, care de asemenea, pot aduce venit pasiv (după ce le creezi!!).
➡️Venituri din MLM-uri sau vânzări de asigurări – nu sunt nici pe departe preferatele mele din diverse motive, însă sunt și ele pe lista veniturilor pasive. Și ghici ce…și pentru a le obține pe această cale, e nevoie de muncă și implicare la început…până îți formezi echipa.
➡️Venituri din investițiile la bursă și în alte instrumente financiare – aici probabil o să gândești că sunt riscante…și eu îți spun că în prezent, există cursuri care te învață pas cu pas cum să faci aceste investiții, și în plus, există platforme demo, unde poți să te joci cu acțiunile, până ești capabil să obții profit offline. Apoi, să treci cu mai multă încredere în tine și să investești live. Din nou…și aici e nevoie de ceva efort din partea ta, pentru a asimila cunoștințe.
➡️Venituri din afilieri – în caz că nu știi ce sunt acestea, dă un search pe celebrul Google. Ar fi multe lucruri de spus despre afilieri, și o să rezerv un articol special pentru ele…atât de multe am de spus. Ideea este că și acestea sunt o posibilă sursă de venituri pasive, cu atât mai mult cu cât poți automatiza procesul. Da…aceeași mică problemuță: pentru ca să automatizezi și să te bucuri de veniturile pasive din afilieri, din nou e nevoie de…muncă și implicare din partea ta. Să înveți să faci automatizări online, să găsești acele produse potrivite care îți pot aduce venitul pe care ți-l dorești…
➡️Și un business poate fi la un moment dat o sursă de venit pasiv, dacă știi să-l organizezi așa încât să funcționeze și fără tine.
Observi vreun element comun pentru toate aceste surse de venit pasiv?
Dacă încă nu l-ai văzut, ți-l spun eu: pentru fiecare din aceste surse de venit pasiv, e nevoie de implicarea, atenția și munca ta la început, până ce creezi acele surse, și le faci să funcționeze…și să-ți vină banii pur și simplu, așa cum, dealtfel, toți visăm. Dar numai unii se și mișcă să pună în practică!! Ceilalți doar visează…“ce frumos ar fi dacă…”
Tu de ce nu începi să mergi pe una din aceste căi spre venitul pasiv?
Care sunt acele credințe, gânduri, tipare care te blochează și îți spun că ție nu îți este accesibil acest “lux”?
Fără să ai un mindset corect de la început, pe orice cale ai alege să mergi, la un moment dat, riști să te autosabotezi.
Dacă vrei și alte resurse utile pentru tine, caută aici!
Cu prietenie,
Iulia Stanciu
Business Coach
3 Comments. Leave new
Cele mai simple surse de venit pasiv ,la indemana oricui sunt dobanzile bancare si cupoanele la obligatiuni sau titluri de stat. Daca ai economisit cateva luni bune minim10% din venituri, ti-ai pus deoparte fondul de urgenta si poate si pe cel de siguranta, poti sa incepi cautarea celor mai bune surse de venit pasiv pentru tine raportat la nivelul sumelor adunate, cunostintelor acumulate si bine-nteles profilului de risc.
Pentru a scrie o carte, curs, e-book,etc, care sa ajunga sa sa fie cumparata macar in cateva sute de exemplare( ca sa merie efortul de tiparire/redactare) ai nevoie de mult mai multe lucruri decat cele mentionate si in primul rand de cunostinte si o experienta solida intr-un anumit domeniu; altfel e amatorism si nimeni nu-i interesat de mediocritate.
Da, dobânzile bancare sunt surse de venit pasiv, însă nu acoperă nici măcar un minim de cheltuieli. Venitul pasiv ar trebui să acopere cheltuielile medii lunare…ori pentru un venit pasiv de 3.000 lei/lună (venitul mediu în România), ar fi nevoie de…2.000.000 lei capital pus în depozite, la o dobândă medie de 2% pe an! Ori, cine are suma aceasta, cu siguranță că ar prefera să cumpere imobiliare și să le închirieze, sau s-o investească altfel decât în depozite bancare. În ceea ce privește scrisul de cărți, sunt mulți experți în multe domenii, care nu scriu cărți. Oare de ce…?
Aveti dreptate, referitor la dobanda dar nu si la cupoanele oferite de unele obligatiuni corporative ce fluctueaza intre 8 si chiar 12 %,ceea ce nu-i tocmai de neglijat. Toate acestea vin la pachet si cu un risc asumat pe masura. Din punct de vedere al expertilor este de discutat.Nu orice persoana care a citit doua carti si a pacalit patru naivi sa-i cumpere o carte sau un curs in mare copy -paste de pe net sau site-urile straine este expert, chiar daca el isi aroga calitatea. Ca expert, in afara unui fundament teoretic de invidiat, trebuie sa ai si o practica suficient de indelungata in materie ca sa poti atinge un nivel inalt de performanta, altfel ramanem la categorria “amatorism” de care-i plina lumea. Dupa mine un expert se incadreaza in primii, sa zicem 100 de oameni, din domeniul respectiv.Si unii experti nu scriu pentru ca n-au timp,sunt prea ocumpati cu munca lor ca sa scrie o carte iar veniturile active si pasive le asigura un nivel mult peste cel ce-l visam noi vreodata. Am cunoscut experti ce aveau un venit net lunar in jur de 500000 de dolari( in domeniul avocaturii,expertizei in constructii,accidente navale si altele).Un weekend minunat va doresc!