Bine te-am găsit!
De multe ori obișnuiesc să prezint diverse perspective ale oamenilor care îmi scriu, fie pe mail, fie pe Facebook.
Așa, poți afla și alte puncte de vedere, și alte moduri de a privi o anumită situație.
Pentru astăzi am ales unul din comentariile care m-au surprins cel mai mult, și m-au făcut să mă gândesc mai profund la unele lucruri.
Cineva mi-a scris într-o zi:
➡️“De bani sunt sătul!!”
Bineînțeles, foarte mirată, am întrebat persoana respectivă ce vrea să spună de fapt…
Răspuns:
➡️ “Am bani, lucrez în Germania și n-am ce să fac cu ei. Mi-am făcut mofturile și acum n-am pe ce să mai cheltui. Adun și adun, dar nu mai am nicio satisfacție, e exact ca și cum nu i-aș avea, dar muncesc pentru ei.”
Rareori rămân eu fără replică. Deși am atâtea școli și cursuri de psihologie parcurse, acum chiar nu am știut ce să răspund la așa ceva.
Am simțit doar compasiune pentru această persoană.
Și mi-a fost mai clar ca niciodată că banii nu sunt un scop în sine.
Dacă procesul obținerii lor nu îți aduce o oarecare doză de bucurie și împlinire, dacă nu ai un scop mai presus de tine pentru care să pui banii aceia la treabă…toată munca și chinuiala ta sunt egale fix cu zero.
Poate ai copii, și gândești că pentru ei faci toate astea.
Însă uiți un lucru.
Și ei vor fi mari, și vor copia ceea ce tu faci acum, cel mai probabil inconștient, pentru că tu, ca părinte, ești modelul lor.
Dacă copiii te văđ chinuindu-te pentru bani și muncind 10-14 ore pe zi, li se va părea normal acest chin, și au mari șanse să ajungă și ei să facă la fel.
E datoria ta să le arăți că se poate și altfel!!
Eu cred că majoritatea oamenilor, dacă sunt complet sinceri cu ei înșiși, știu exact ce le-ar place să facă pentru a-și obține banii.
Doar că nu au curajul să schimbe la 180 de grade macazul, și s-o ia în direcția opusă.
În multe studii științifice se precizează faptul că banii nu sunt principalul factor motivațional, ci scopul pentru care faci acea activitate, și împlinirea pe care o simți când lucrezi, este pe primul loc.
Nu degeaba, la marile corporații, și la multe alte firme, vezi înrămate, chiar la intrare pe unul din pereți, viziunea și misiunea firmei respective.
Deși multe persoane cam știu în sufletul lor ce și-ar dori să facă pentru a-și obține banii, acel obiectiv pare aproape imposibil de atins.
Cu atât mai mult dacă ești un angajat, care dorește să devină antreprenor.
Îmi scria recent o doamnă pe mail:
😮“Visul meu este mult prea mare!!!”
💥Cine spune că e prea mare?
💥 E prea mare comparativ cu ce altceva?
Da…e oarecum trist…să nu mai îndrăznim nici măcar să visăm!!
Tot recent, am discutat mai mult în cadrul unul workshop, cu o doamnă contabilă.
M-am convins că știe foarte multe lucruri care le-ar fi extrem de utile celorlalți oameni.
Chiar și ea a recunoscut faptul că i-ar place “X” activitate, și are pregătire în multe domenii, tocmai pentru ca să poată oferi clienților cât mai multă calitate.
Admirabil, nu?
Doar că, această doamnă care are atât de multe de oferit, vede vânzarea propriilor produse ca și o laudă de sine, și știe (din familie), că așa ceva nu e bine, și nu e de dorit!!!
Ei bine, asocierea vânzării propriilor produse cu lauda de sine nu e altceva decât un blocaj mental!! O credință limitativă, care trebuie înlăturată, pentru ca această doamnă să poată să ofere lumii ce are de oferit.
Dacă tu ești creatorul unui produs sau serviciu, mie personal, mi se pare absolut normal să poți să prezinți unui potențial cumpărător, beneficiile acelui produs!!
Și poate că la un anumit moment, va fi nevoie să îți prezinți și pregătirea pe care o ai în domeniu, pentru ca acel client să știe că este pe mâini bune.
Însă, dacă tu asociezi toate astea cu lauda de sine…cine să-ți prezinte produsele, dacă tu nu poți face asta??
Unde este limita între o prezentare corectă și obiectivă a produsului și a experienței tale, și lauda de sine?
Toate astea trebuiesc lămurite, pentru că altfel, mii și milioane de idei și vise mor în fiecare zi, sub povara acestor credințe și limitări mentale.
Dacă vrei și alte resurse utile pentru tine, caută aici!
Cu prietenie,
Iulia Stanciu
Business Coach