Bine te-am găsit!
Dacă ai intenția să începi o activitate pe cont propriu, sau ai deja un business, citește foarte, foarte atent acest material până la capăt.
Ce o să-ți scriu are o importanță enormă, mai ales pentru cei care sunt la început de drum în antreprenoriat.
Eu folosesc termenul acesta de “antreprenor” pentru orice persoană care desfășoară o activitate pe cont propriu, fie că este organizată ca și PFA, SRL, este freelancer, sau orice altă formă de organizare.
Știm cu toții că începutul este cel mai greu…acei primi pași, acele prime acțiuni concrete pe care e nevoie să le faci, pentru a te pune pe drumul propriului tău business.
Te-ai întrebat vreodată de ce este atât de greu să începi?
Pentru că și eu am trecut pe acolo, și am lucrat cu alte persoane care, la fel, sunt la început, am observat un blocaj foarte dăunător, care pur și simplu te poate opri să începi.
Drumul acesta al antreprenoriatului nu este o rețetă pe care s-o primești de-a gata, și astfel, să ai certitudinea că totul va fi bine, și finalul va fi cel dorit de tine.
Contrar tuturor tehnicilor de marketing care circulă acum de zor în online, nu există o rețetă standard, valabilă pentru toate nișele, și pentru toate domeniile!!
Din ce am experimentat eu, și din ce am văzut și la alții, e nevoie să testezi constant și continuu, anumite idei pe care le ai, și să le alegi pe cele care funcționează pentru nișa ta, și pentru domeniul tău.
Asta înseamnă că tu, când pleci la drum, practic nu știi cum va fi traseul tău, și nici de câte teste și încercări vei avea nevoie până să reușești ce ți-ai propus.
Adică, este un teritoriu complet necunoscut, cu multe variabile.
Și da, este foarte posibil ca pe acest traseu, să mai greșești una-alta.
Iar teama asta de a greși, este exact blocajul care nu-i lasă pe unii să-și pună în practică ideile.
➡️“Greșeala este inadmisibilă, inacceptabilă, cu consecințe grave!” – scria cineva în unul din grupurile mele de pe Facebook.
Poate și tu faci parte din persoanele care cred că greșeala este inacceptabilă în business.
Și poate și pe tine te frânează exact posibilitatea asta, de a greși ceva.
Așa că, prin acest material, îți voi da o nouă perspectivă de a privi aceste greșeli, pentru ca să nu te mai încurce gândul la ele.
Îți amintești cum era pe vremea când erai copil?
Câtă energie aveai, și cât de frumos și curat visai la ce îți bucura ție sufletul?
Mai faceai și tot felul de greșeli, de toate tipurile, și la școală, și acasă, dar ție nu prea îți păsa de ele…până în momentul în care venea la tine un adult să-ți spună că “nu e bine ce faci”, și “nu așa se face”.
Iar tu, copil fiind, pentru că îți doreai atât de mult aprecierea si iubirea celor din jurul tău, ai acceptat să îți frângi spiritul liber și neînfricat, și să faci și tu “cum se face”, adică fără greșeli!!
Totuși…te-ai întrebat vreodată de unde vine pretenția asta absurdă de a nu face greșeli?
Cine ne pretinde nouă să fim niște roboți care fac totul perfect…?
Când ai fost copil, ți-au pretins cei din jurul tău, să nu greșești. Știi de ce? Pentru că și lor le-au pretins alții când au fost ei copii!!!
Lucrurile astea se transmit din generație în generație…până când cineva este suficient de conștient și responsabil să le oprească.
Dacă ai copii, doar observă-te chiar acum…ce reacție ai față de ei, atunci când greșesc ceva? Se aseamănă cumva reacția ta cu cea pe care o primeai chiar tu când erai copil, de la adulții din jurul tău?
Ca și copii, acceptăm condiționările adulților din jur, pentru că sperăm că așa, primim aprecierea și iubirea de care avem nevoie.
Este o condiționare inconștientă, pe care o ducem apoi în viața de adult, și nu ne mai dăm voie să greșim ceva, tocmai pentru că, la nivel subconștient, avem impresia că, dacă vom greși, vom pierde aprecierea celor din jur.
Iar asta se vede foarte clar și când ai de gând să începi un business.
Conceptul, ideea de greșeală îți face inima să tremure, și decât să trăiești așa ceva, mai bine nu mai începi deloc acea activitate care ar putea să-ți aducă împlinire sufletească și materială.
Care e soluția acestui blocaj…?
E nevoie să-ți dai voie să greșești!
TU trebuie sa spargi condiționarea dintre greșeală și neprimirea aprecierii din partea celorlalți.
Poți să-ți dai voie să intri din nou în energia aceea de copil creativ, și să te distrezi în drumul tău către antreprenoriat. Să nu pui la suflet nimic din ce se întâmplă pe acest drum, și să știi în orice moment că, indiferent de greșelile pe care le vei face, ești o ființă unică și deosebită, care merită din plin apreciere și iubire. Chiar dacă greșești ceva, poți fi apreciat pentru curaj și îndrăzneală!!
Iar când vezi că ai făcut o greșeală…tot tu ești cel care o poate repara, cu toate instrumentele și abilitățile tale de adult!!
Simpla conștientizare a acestei puteri personale de a-ți repara propriile greșeli, te poate scoate din condiționarea de copil speriat că nu-și mai primește acceptarea, dacă Doamne ferește, face vreo prostie.
Reține asta, pentru viitor:
💥“Eu greșesc, și tot eu repar!!”
Greșeala înseamnă că deja te-ai pus în acțiune…deja ai trecut de la stadiul de visare la acțiuni concrete în direcția materializării scopului tău. Deja ești mai departe față de milioane de oameni care doar stau și visează!! Deci, e cazul să te feliciți pentru asta!
Un alt aspect pe care o să ți-l prezint, este importanța de a-ți da voie să faci lucrurile prost. Intră cam tot în capitolul acesta, al lucrurilor făcute nu foarte bine.
Când începi o activitate nouă pe cont propriu, după cum am spus, există multe necunoscute.
Și e posibil să trebuiască să faci activități noi, pe care nu le-ai mai făcut niciodată.
Așteptarea pe care o ai, de a face ceva nou, foarte bine din start, este nerealistă!!
Pentru ca să devii bun într-o activitate, e nevoie de repetiție și de testare…e nevoie să faci acea activitate de mai multe ori, până vezi că îți iese din ce în ce mai bine.
Cu alte cuvinte, s-o începi prost, și să perseverezi, până ce înveți s-o faci bine și foarte bine.
Știi care e secretul aici?
Dacă nici măcar nu începi, n-o să știi niciodată care sunt acele abilități care îți lipsesc pentru ca să poți face acea activitate foarte bine!!
Dar, dacă îți iei inima în dinți, îți spui: “Fie ce-o fi, o să mă descurc!!”, și faci câțiva pași concreți, e posibil să faci acea activitate prost, și să constați că îți lipsește abilitatea “X”, sau cunoștințe în plus…și atunci, soluția este clară: obții acea abilitate lipsă, sau acele cunoștințe de care ai nevoie, și rezultatul va fi deja mult mai bun!!
Niciodată, doar la nivelul imaginației tale, nu vei găsi acele piedici concrete și reale, care stau între tine și obiectivul tău!! Piedicile le găsești doar făcând lucrurile…nu gândindu-te la ele cum le-ai face.
Treci dincolo de EGO-ul tău de adult “deștept”, și dă-ți voie să începi lucrurile, chiar dacă la început, nu vor ieși perfect!!
Dacă vrei și alte resurse utile pentru tine, caută aici!
Cu prietenie,
Iulia Stanciu
Business Coach